Grafik Tasarım Mesleği İçin Yapay Zeka Tavsiyeleri
Günümüzde artık her meslek dalı yapay zeka ile birlikte anılmaya başladı ve hiç kuşkusuz ki yapay zeka mesleklerimizin bir parçası haline geldi. Mesleğimiz ne olursa olsun mutlaka yapay zekayı mesleğimiz ile entegre kullanmalıyız. Bu blog yazısı içerisinde Grafik Tasarım ve Video Efekt / Düzenleme Mesleği içerisinde kullanabileceğimiz yapay zekalardan bahsedeceğiz.
Öncelikle Tüm Tasarım Mesleklerinin en önemli ortak noktası “ fikir üretmek “ ve “ hayal gücü “ bölümü olduğunu söyleyebiliriz. Fikir bulmak ve araştırma yapmak için en çok kullanacağımız yapay zeka kesinlikle ChatGPT diyebiliriz. Yapay Zekalara tanımları ile birlikte göz atalım:
1 – ChatGPT: OpenAI tarafından geliştirilmiş bir yapay zeka modelidir. İnsanlarla doğal dilde iletişim kurabilen, soruları yanıtlayabilen, içerik üretebilen ve çeşitli konularda bilgi sağlayabilen bir dil modelidir. GPT (Generative Pre-trained Transformer) adı verilen bir teknolojiye dayanır. Her türlü konuda sorular sorar ve konu ile ilgili cevap alabiliriz. Buna en güzel örnek ise şuan okuduğunuz paragraftır. Çünkü bu cevabı CharGPT’den aldık : )
ChatGPT artık günümüzün en yaygın kullanılan ve en çok ihtiyaç duyulan yapay zekasıdır desek abartmış olmayız. Çok küçük sorulardan tutunda, büyük bir web sitesinin kodlarına kadar veya bir mühendislik ürünü ile ilgili hesaplamalara kadar her türlü konuda cevaplar sunan günümüzün pek çok kişi tarafından kabul edilmiş en çok kullanılan yapay zekasıdır. Hatta diğer yapay zekaları nasıl kullanacağızı ChatGPT’ye sorarsanız size nasıl kullanacağızı öğretecektir.
ChatGPT’nin aynı zamanda görsel üretebilir ve hatta yazacağınız promplar ile “ video içerik “ üretebilir. ” Sora “ ismi verilen, Efekt ve CGI dünyasını yakından ilgilendiren video üretici yapay zeka tüm dünyanın beğenisini ve hayranlığını kazanmıştı. Yakın zamanda piyasaya sürüldü ve şimdiden tüm dünyayı kendine hayran bırakmaya devam ediyor.
2- Midjourney: Midjourney görsel üreten bir yapay zekadır. Her yapay zeka gibi Promp sistemi ile çalışır. Doğru kullanım ile çok gerçekçi ve ihtiyacımızı karşılayan çok güzel görseller oluşturabilir. Kullanımı ile ilgili detaylı bilgi ve püf noktalar için ChatGPT ile konuşabilirsiniz : )
3- Adobe FireFly: Adobe firmasına ait olan bu yapay zeka hem photoshop içerisinde ona entegre olarak çalışıyor hem de web sitesi içerisinden de photoshop olmaksızın kullanılabiliyor. Görsel Üretmek, Üretken dolgu gibi seçenekleri ile tasarımcılar için oldukça önemli ve popüler bir yapay zekadır. Yeni gelen güncelleme tanıtımlarında FireFly da yakın zamanda video üretebilen bir yapay zeka olacak.
4- Luma: Luma isimli yapay zeka promp sistemi ile çalışan bir video üretici yapay zekadır. İçerisine Görsel yükleyerek video haline getirebiliyoruz. 2 görsel yükleyerek bunları video haline getirebilir. Sora isimli yapay zeka açıklandıktan sonra, video üreten ilk yapay zeka olarak kullanıma sunulmuştu.
5- Runway: Oldukça geniş kullanım alanına sahip bu yapay zeka;
Görsel üretebilir, ürettiği görseli video haline getirebilir, fotoğraf üzerinde sabit bir nesneyi hareketlendirebilir hatta yeni gelen özelliği ile yatay videoların dikey hale getirilmesi için boşlukları doldurabilir. Çok fazla kullanıcıya sahiptir ve video üretici özelliği ile son zamanlarda tüm dikkatleri üzerine toplamıştır.
6- Kling: Tıpkı Runway gibi hem görsel üretebilir hem de ürettiği görselleri ( veya dışardan dahil edilmiş görselleri ) hareketlendirip video haline getirebilir. Dünyaca çok fazla kullanıcı sayısına sahiptir ve oldukça kolay kullanıma sahiptir.
7- Sora: OpenAI Firmasına ait olan “ Sora “ yapay zeka dünyasını değiştirdi dersek abartmış olmayız. “Görsel üreten yapay zekalar Grafik Tasarımcıları işsiz bıracak “ konuşmaları yapılırken Sora tanıtımı yapıldı ve bütün ilgi bir anda Video üreten yapay zekalara yöneldi. Şüphesiz ki bunların içerisinde en etkileyici ve gerçekçi olanı Sora’dır. Promp sistemi ile çalışır ve yazdıklarınızı video halinde dışarı aktarır.
8- Google: Pek çok üretken yapay zeka teknolojisine sahip olan “ Google “ yakın zamanda video üreten yapay zekasını tanıttı. Tüm dünyanın dikkatini çeken bu yapay zeka modeli ile Google’da bu alanda büyük bir Pazar payına sahip olacağını göstermiş oldu. Özellikle video üreten yapay zekası önümüzdeki yıl büyük ses getirecek gibi görünüyor.
Burada 8 adet yapay zekadan bahsettik fakat daha yüzlerce farklı yapay zeka var. Bu yazımızda Grafik ve Video Tasarım sektöründe çalışanların işine yarayabilecek yapay zekalardan bahsettik.
Daha fazla yapay zeka örnekleri bulmak isterseniz ChatGPT ile sohbet edebilirsiniz : )
Etiket:Adobe Firefly, ChatGPT, Grafik tasarım yapay zekası, istanbul yazılım kursu, Kadıköy online eğitim, Mecidiyeköy kurs, Midjourney, online kurs, video düzenleme yapay zekası, video efekt yapay zeka, video üretici yapay zeka, yapay zeka ile grafik tasarım, yapay zeka ile tasarım, yapay zeka ile video içerik, Yapay Zeka Kullanımı, yazılım eğitimi